1000 hästar senare är CT fortfarande överlägset

fredag 6 oktober 2017
CT-scan, helsingborg

CT-Scannern på Evidensia Specialistästsjukhuset i Helsingborg nådde idag en milstolpe.
En ung galopphäst som skadat huvudet allvarligt blev patient nummer 1000 att genomgå en undersökning.

CTn återger den komplexa skallen med 3D-modeller.

Genom sin unika, 3-dimensionella röntgenteknik är CT (datortomografi) absolut överlägsen vanlig röntgen för till exempel diagnostik av tandproblem och andra åkommor i skallen.
Hästens skalle har mycket komplex anatomi.  CTn återger dess uppbyggnad genom att skapa exakta bilder i alla plan och noggranna 3D-modeller.

3D bilder av en allvarlig skallfraktur som trycker mot ögat före och efter avancerad operation med skruvning.

Snabbt och smidigt

Hästar med problem i det här området är ofta mycket känsliga för bland annat beröring, ljud och ljus. Det är heller inte ovanligt att man vid en röntgenundersökning får ta om många av projektionerna.
Vid CT-undersökningen står hästen sederad med huvudet vilande i ett speciellt stöd. Plattformen hästen står på glider på luftkuddar igenom scannern och hela undersökningen tar bara 45 sekunder.

På så sätt minimeras mängden sedering och biverkningar som denna kan medföra. Hästen vaknar snabbt upp efter undersökningen och kan åka hem samma eftermiddag. Strålskyddet är optimalt då ingen hästägare eller personal utsätts för strålning i rummet.

Hästen står sederad med huvudet vilande i en vagga och hela undersökningen tar bara 45 sekunder!

Snabbare och mer exakt diagnos

Genom att välja CT istället för röntgen när hästen har problem med till exempel bihålor, tänder eller tumörsjukdom kan upprepade röntgenundersökningar, antibiotikakurer och återkommande problem undvikas. CT har hittills hjälpt många hästar genom att ge en exakt diagnos och hästen får rätt behandling direkt.
Vi ser fram emot att avhjälpa många fler käk-, tand-, bihåle- och käkledsproblem som snabbt diagnosticeras med denna metod.

Linda Wright, Veterinär. CertAVP undersöker resultatet.

Från 0 till 1000 på 4 år

Det bilddiagnostiska centret med CT för häst i Helsingborg är en unik toppmodern anläggning som sedan starten 2013 varit en av de världsledande i sitt slag och en föregångare inom sjukdomsdiagnostik på häst.
CT-undersökning av häst körs normalt på bokade tider 2 dagar i veckan; därtill kommer speciella akutfall som inte kan vänta och som därför CT-scannas akut på jourtid – kvällar, helger och tom mitt i natten!
Evidensia erbjuder CT för häst även vid specialisthästsjukhuset i Strömsholm.

Evidensia – för dig och din häst – dygnet runt året om!

För ytterligare information kontakta:

Chefsveterinär Casper Lindegaard
Casper.lindegaard@evidensia.se
0765404142

Överveterinär Mads Kristoffersen
Mad.kristoffersen@evidensia.se
0765404135

Klinikveterinär Linda Wright
Linda.wright@evidensia.se