Vi arbetar för att förhindra eventuell smittspridning på våra djurkliniker och djursjukhus. Du kan hjälpa oss genom att klicka här för våra hygien- och besöksinstruktioner. Tack för hjälpen!

Gastroskopi häst

Gastroskopi på häst är ett mycket användbart sätt att utreda sjukdomstillstånd i hästens matstrupe och magsäck.

När används gastroskopi?

Gastroskopi används framför allt för att hitta magsår hos hästar, något som blir allt vanligare och som kan ge hästen flertal problem så som akut kolik, nedsatt aptit, viktnedgång och nedsatt prestation. Vi kan även använda gastroskopi för att utreda om hästen har en inpackning av foder i magsäcken som orsak till akut kolik eller om det finns förändringar i matstrupen som gör att hästen inte vill eller kan äta.

Så görs gastroskopi på häst

En kamera förs ner via hästens nosborre till matstrupen och vidare till magsäcken. Genom fiberoptiken kan hela magsäcken visualiseras och hos vissa hästar kan även den främre delen av tunntarmen och gallgångsmynningarna undersökas.

Hästen ska vara fastande över natten inför undersökningen och ges lugnande för gastroskopin. Genom gastroskopet har vi även möjlighet att ta vävnadsprover (biopsier) från onormala områden och skicka för analys.

Kliniker som erbjuder denna tjänst