Tävlingsveterinärerna är laddade inför EM
– Alla toppryttare är på plats. Man känner av att det är extra nervositet i luften, men oftast är humöret på topp. Det är festligt och det är stort. Hela stämningen – det är det jag älskar med uppdraget som tävlingsveterinär.
Orden kommer från Ellen Law som är en av de sju veterinärerna i Evidensias treating team under EM i ridsport i Göteborg 21-27 augusti. Ellen Law jobbar till vardags på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg. Som tävlingsveterinär är hon meriterad från Falsterbo, SM i körning och världscupfinalen förra året, men EM är något speciellt förstås.
– Ja, det är ett once in a lifetime-uppdrag. De som deltar är verkligen toppatleterna, både hästar och ryttare. Jag tycker det är intressant att få en inblick i deras rutiner och system för att kunna rida på den här nivån. Alltid får man med sig tips och tricks som går att tillämpa på annan nivå också, säger Ellen.
I teamet av veterinärer ingår även Ulrika Norell Lundén från Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm.
– Jag gillar verkligen hästsporten och rider och tävlar själv. Därför är det extra kul att få vara med på ett sådant här evenemang, säger Ulrika.
Ett av hennes och Ellens uppdrag, tillsammans med de andra i treating teamet, är att besikta alla 600 hästar när de kommer fram. De kontrollerar om passet stämmer, att vaccinationerna är gjorda och gör en enklare hälsoundersökning. Som tävlingsveterinärer rycker de sedan ut när någon behöver hjälp under hela mästerskapet.
Teamet har förberett sig länge för att vara redo.
– Mest kommer det handla om transportrelaterade åkommor som uttorkning, förstoppning eller infektioner. De här hästarna flygs in från olika delar av världen. De kan komma från Asien, Nordamerika och Mellanöstern, även om de har en europeisk bas. Hästarna är vana, men resandet sliter på dem så klart. När de anländer till Göteborg får de en andningspaus och kan äta och dricka.
”Även det som man tänker är helt omöjligt kan hända. Hästar är experter på det. Därför behöver vi ta det säkra före det osäkra och verkligen tänka heltäckande”
Mer akuta problem kan också uppstå och om det behövs har veterinärerna tillgång till en provisorisk men välutrustad klinik på tävlingsområdet.
– Hästarna kan trampa på sig under träning eller skada sig på något sätt i boxen. Det vi som veterinärteam gör är att förbereda oss till max. Även det som man tänker är helt omöjligt kan hända. Hästar är experter på det. Därför behöver vi ta det säkra före det osäkra och verkligen tänka heltäckande, säger Ellen.
– Förberedelserna är jätteviktiga, bara att få koll på hela infrastrukturen kräver en del. Det är mycket som kan hända, så det känns bra att vi är många på plats som kan hjälpas åt, avslutar Ulrika.
[btn text=”Till Veterinärdagboken” href=”/veterinardagboken” color=”green” icon=”arrow”]