Årets Djurklapp: hälsa för din häst
Julen är starkt förknippad med att ge och få. Om du vill att din vän ska vara med dig länge och må bra är möjligheten till vård och hälsa alltid Årets Djurklapp.
Lite extra morötter eller foder som en fin gest i jul uppskattar väl alla hästar, men det som betyder mest i långa loppet är välmåendet. För att den fyrfota kompisen ska stå stadigt med hovarna i marken finns flera saker du kan behöva tänka på eller se till att din häst får tillgång till.
Karin Lannér leg. veterinär och klinikchef på Evidensia Hästkliniken Gävle ger några förslag på vad som kan vara Årets Djurklapp till häst ur hälsoperspektiv.
På vintern dricker många hästar sämre, vilket kan öka risken för kolik. Orsakerna till det minskade intaget kan bero på att vattnet som finns att tillgå helt enkelt är för kallt, hästen föredrar en vattentemperatur på cirka 18° C. Vill du vara på den säkra sidan att din häst får i sig de 15-35 liter vätska per dygn den behöver finns isolerade vattentunnor till hagen och stallet. Tunnorna garanterar att vattnet förblir isfritt på vintern, men även svalt på sommaren.
Tandproblem blir ingen glad av, det gäller även hästar. Karies, ilningar eller andra obehag i munnen påverkar såväl hästens vilja att äta och dricka som hela allmäntillståndet. Kontrollera därför tänderna hos veterinär med jämna mellanrum. Med en munhåleundersökning går veterinären igenom hela munhålan inklusive slemhinnor, tandkött och tänder. Läs mer om tandvård för häst här.
För de hästar som får stresspåslag vid lastning, hovslagning eller veterinärbesök kan en slicksten komma väl till hands. Distraktionen gör att hästen blir lugnare och stenen är ett näringsrikt alternativ full med vitaminer och mineraler.
Sist men inte minst: varje stall (och häst) ska ha tillgång till sjukvårdslåda med bland annat febertermometer, sårrengöring, kompresser och bandagematerial i det fall sjukdom eller skada uppstår. Med detta kan du själv ta hand om småskador som inte kräver veterinär eller för att ombesörja första hjälpen innan hästen får adekvat veterinärvård.
Med dessa klapptips önskar vi alla hästar en fridfull och frisk jul!