Grillpinnar, majskolvar och lök är mumsigt men livsfarligt för hundar.

Kom ihåg att grillrester kan vara livsfarligt för ditt djur

Sommar och grillkvällar är härliga, men innebär en hel del faror för våra djur. Till synes harmlösa benrester, grillspett, lök och majskolvar kan vara rent livsfarliga.

Vissa typer av mat som till exempel lök är giftigt för hundar. När de blir sjuka efter att ha ätit det så handlar det om förgiftning. När ett djur svalt något olämpligt föremål som till exempel en grillpinne så kallas det på veterinärspråk för främmande kropp. Med det sagt behöver en främmande kropp inte vara något som djuret ätit. Definitionen är något som inte hör till den egna kroppen som trängt in i den.

Du kan läsa mer på Djurvårdguiden.se

Svalde 25cm grillpinne – Wixa lurade döden i 23 dagar

Anna Wallenberg, Leg Djursjukskötare, Wixa och Pinnen. till Höger, matte Mona Tunborg, husse Lars Nylén och en glad Wixa på återbesök.

Ett fall som vi sent kommer att glömma är historien om Labradoren Wixa. Den 20 maj, 2017 upptäckte husse, Lars Nylén och matte Mona Tunborg att allt inte stod rätt till med Wixa.

– Hon hade frossa och verkade allmänt nere så vi åkte in till djursjukhuset i Strömsholm.

På plats röntgades magen men inget uppenbart fel syntes på bilderna. Två dagar senare hade Lars en tid bokad hos en annan veterinär för att få ett intyg på avmaskning inför en resa till Åland. Wixa var fortfarande lite nere så det togs nya röntgenbilder. Fortfarande inget konkret resultat. Istället föreslogs att Wixa skulle gå på ett lättare dietfoder för att se om det lindrade.

– Vi övervägde att ställa in resan men hon var glad och viftade på svansen. Det var inte samma drag i henne men hon verkade inte dålig. Ibland funderade vi på om det var sviter från ett huggormsbett hon fått för två år sedan, säger Lars.

Tiden gick och Wixa följde med ut i skärgården. Hon var fortsatt glad men lite långsammare. Hon ville till exempel inte gå i trappor eller leka fullt ut.

23 dagar efter att hon först blivit sjuk så hittade de en böld på hennes rygg och åkte tillbaka till Strömsholm. Där punkterades och tömdes ”bölden”.

– Plötsligt började det sticka ut något. Det kom gissningar på att det var en klo eller en gren. Men den såg alldeles för ”fin” ut.

Till sist stod det klart att Wixa hade svalt en grillpinne som letade sig ut genom kroppen. Hon opererades akut och pinnen togs bort. Wixa hade en otrolig tur. Den 25 centimeter långa pinnen hade mirakulöst missat vitala organ som levern med endast några millimeter. Att den inte synts på röntgen är för att organiska material som trä är väldigt svåra att se.

Tyvärr är det inte ovanligt att hundar runt om i landet får i sig olämpliga saker från grillen.

Faror från grillen Evidensia

– Varje år kommer det in hundar som har blivit dåliga av att äta majskolvar och andra grillrester. Tyvärr får vi ofta lov att göra kirurgiska ingrepp för att kunna hjälpa hunden. Vi vill uppmärksamma djurägare på detta för att undvika onödiga veterinärbesök och mycket lidande säger Marlene Areskog, veterinärmedicinskt ansvarig på Evidensia Djursjukvård .

Många tänker att grillrester är naturligt avfall som man kanske slänger i naturen eller öppna komposter. Hundar med sitt fina luktsinne letar lätt rätt på matresterna som luktar gott. Det kan gå fort när hunden snabbt vill tugga i sig sitt fynd. Det är inte ens säkert att man som djurägare lägger märke till vad som skett förrän hunden får symptom.

– Om hunden börjar kräkas, blir hängig, verkar ha ont i magen, slutar bajsa eller får illaluktande diarré så kan det vara tecken på att något fastnat i tarmen. Vad många inte vet är att kärnan i majskolven inte bryts ner och att den dessutom är lömskt utformad för att fastna på vägen genom kroppen. Vanliga grillpinnar bryts inte heller ned och kan dessutom med sina vassa ändar skada inre organ.

Får din hund dessa symptom bör du kontakta veterinär omgående.

Varje år gör Evidensias veterinärer en mängd operationer för att plocka ut grillrester som fastnat och i värsta fall skadat tarmar och inre organ. Det är ingrepp som man som hundägare kan slippa genom att vara uppmärksam. Tänk på att inte låta grillen stå obevakad, duka undan rester och släng dem på ett säkert sätt.