Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.

Toppstudier och beslutsamhet gjorde Anna till sjukgymnast med stort S

onsdag 19 juni 2019
anna_havås_mantorp_valla_800x400

Anna Havsjö arbetar som sjukgymnast för hästar, hundar och katter. Med sitt Post graduate Diploma från utbildningen PgD in Veterinary Physiotherapy vid universitetet i Liverpool är hon ett värdefullt tillskott till Evidensia.

Uppskattningsvis finns det ett 50-tal sjukgymnaster som arbetar med djur i Sverige, där majoriteten arbetar med smådjur. Anna är därför unik då hon delar sin tid mellan två djurkategorier. Av den anledningen är hon också dubbelt verksam, på Evidensia Hästkliniken Mantorp och Evidensia Valla Djursjukhus.

Anna Havsjö

Anna har läst 2 år på utbildningen PgD in Veterinary Physiotherapy vid universitetet i Liverpool. Våren 2019 fick hon sin Post graduate Diploma vilket innebär att hon läst på avancerad nivå och kan titulera sig leg. sjukgymnast inom veterinärmedicin. Varför det blev just Liverpool förklarar Anna med att utbildningen är högt ansedd, samt är en filial till veterinärutbildningen vid universitetet ledd av flera framstående professorer inom veterinärmedicin, både sjukgymnaster och veterinärer. Utöver henne själv är det bara ett fåtal andra i Sverige som gått samma utbildning.

För att bli sjukgymnast för djur, och en del av deras hälso- och sjukvårdspersonal, behöver du först en sjukgymnastexamen för humanvård och därefter komplettera med en vidareutbildning. Efter avslutad utbildning kan du sedan ansöka om godkännande för djurhälsopersonal hos Jordbruksverket. Vägen fram till mål kan därmed te sig som fylld med kurvor och uppförsbackar, men Anna har aldrig tvekat.

Beslut som ledde ända fram

Anna blev upplyft på hästryggen som 3-åring och där har hon blivit kvar, även i tidig ålder fattades beslutet att jobba med djur. Det var i 16-årsåldern som intresset för anatomi och tankarna på att bli sjukgymnast slog rot på allvar då hon hade en skadad häst som fick hjälp med rehabilitering.

– Jag kände att det var mitt kall, och skulle jag göra det, skulle jag göra det ordentligt, säger Anna.

2014 tog hon examen som sjukgymnast inom humanvården, och jobbade därefter på vårdcentral, habilitering och geriatrik. 2015 började Anna arbeta parallellt med sjukgymnastik för häst, för att sedan addera smådjur tre år senare. Med tanke på att Anna påbörjade sin Liverpoolutbildning 2017 så har hon haft fullt upp de senaste åren!

Från trasigt till helt

Som sjukgymnast åt häst respektive smådjur kan arbetet skilja sig åt eller vara likvärdigt.

På hund och katt gör man avancerade operationer i större utsträckning än på hästar, exempelvis höft- och knäledsoperationer. Annas jobb är sedan att hjälpa patienten tillbaka efter operationen.

För hästar handlar det vanligen om hälta och ryggproblematik, att komma fram till orsaker som hindrar att hästen inte kan prestera maximalt eller ta fram ett träningsupplägg efter skada. Ofta är även ryttaren en del av rehabiliteringen, då Anna observerar hur hen inverkar på hästen och dess rörelser.

Längden på rehabiliteringen beror helt på besvären. Är det något enkelt räcker kanske två behandlingar, men det kan också ta upp till ett halvår för att återställa rörelsemönster, stärka upp muskulaturen och återgå till en funktionsduglig vardag.

Samarbete och förebyggande åtgärder

Arbetet består inte enbart av att få tillbaka djuret i form igen. Anna samarbetar ofta med en veterinär för att hitta orsaken till patientens problem.

– Det bästa vårdresultatet uppstår genom teamarbete, därför försöker jag planera vårdupplägget tillsammans med veterinären, berättar Anna och fortsätter:  

– Men framförallt är det givande att som sjukgymnast inte bara vara behjälplig efteråt utan också kunna förebygga skador och besvär så det inte blir bekymmer framåt.

Inte bara ett 9 till 5 jobb

Trots att Anna redan lagt ner tusentals timmar på studier så är kunskapstörsten långt ifrån mättad. Utöver sitt dagliga praktiserande läser hon mycket och testar tekniker på sin egen häst och hund för att lära sig ännu mer.

Förklaringen är enkel – tycker man det är roligt att hjälpa djuren må bättre och kunna röra sig smärtfritt är man sjukgymnast i själ och hjärta dygnet runt. Precis som Anna.