Ny diplomate inom bilddiagnostik

Nu har Evidensia Djursjukvård fått en ny diplomate inom bilddiagnostik. Det är Martin Rapp som nyligen klarade den avslutande praktiska examinationen för att bli Diplomate of the European College of Veterinary Diagnostic Imaging, ECVDI.

Martin Rapp arbetar på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm och påbörjade sin residency 2009. Utbildningen har genomförts som ett samarbete mellan Specialistdjursjukhuset Strömsholm och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) respektive Universitetsdjursjukhuset i Uppsala (UDS). Utöver en teoretisk  samt avslutande praktisk examen har Martin genomfört en klinisk studie där han undersökte de förändringar som kan ses på magnetkamera– och skiktröntgenundersökningar på hundar som genomgått operation för det så kallade L7S1-syndromet (degenerativ lumbosakral stenos) och varit medförfattare på flera artiklar under utbildningstiden.

”Vi är glada och stolta över Martin. Detta ger oss möjligheter till att fortsätt utveckla våra veterinärer inom bilddiagnostik”, säger Mia Runnérus, djursjukhuschef på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm.

”För Evidensia är Martins bedrift en tillgång eftersom den tillför viktig kompetens inom koncernen. Det är även en tillgång för svensk djursjukvård, eftersom det finns ett stort behov av bildavläsning i branschen”, säger Casper Lindegaard, group medical director på Evidensia Djursjukvård.

Utbildningen har gjorts möjlig ekonomiskt med hjälp av värdefullt stöd från Stiftelsen Strömsholms Djursjukvård.

 

Vad är diplomate och resident?

En diplomate är en veterinär med internationell specialistkompetens inom ett ämnesområde, till exempel bilddiagnostik, ögonsjukdomar eller kirurgi. Utbildningen är omfattande med en examination med mycket högt ställda krav. Även forskningsstudier ingår i utbildningen. Under tiden för utbildningen kallas veterinären resident.