Med värmen kommer ormbetten

De första fallen av huggormsbitna hundar och katter har redan kommit till Evidensias kliniker och djursjukhus. I samband med helger med sol och värme som lockar till sköna dagar utomhus så vet vi att de blir fler.

Som djurägare finns det anledning att se upp. Många känner inte till hur farligt ormbett är för hundar.

Varje år blir ett stort antal hundar och katter i Sverige bitna av huggormar. De allra flesta blir friska igen, men ormbett kan vara livshotade och kräver ibland vård dygnet runt. Även om de flesta hundarna överlever kan återhämtningen ta lång tid. Katterna brukar i allmänhet klara sig bättre än hundarna.

Kontakta alltid veterinär om du misstänker att djuret blivit ormbitet, även om hunden verkar obesvärad.

Två frågor till veterinär Erika Brandeker på Evidensia Södra Djursjukhuset i Kungens Kurva:

Chefsveterinär Erika Brandeker.

Finns det kroppsdelar som det är särskilt illa att bli biten på?

– I studier har man sett att det är allvarligare med ormbett i ett ben. Man tror att giftet rent mekaniskt pumpas ut snabbare i kroppen eftersom hunden rör på benen när den går. Oftast blir hundar bitna i nosen eller kring huvudet eftersom hunden är ett nyfiket djur som luktar på ormen. Annars blir de oftast bitna i en tass eller ett ben när de råkar trampa på en orm.

Har hunden bättre chansen om den är i god form?

– Att vara frisk och i god fysisk form är en bra utgångspunkt när det gäller återhämtning efter olycksfall, förgiftningar och andra akuta skador och sjukdomar. De flesta hundar som blir ormbitna är faktiskt friska från början; det är de som är ute med husse och matte i skog och mark. Hur sjuk hunden sedan blir av ormgiftet beror på hur mycket gift som ormen sprutar in. Om en hund av liten ras med låg kroppsvikt får i sig mycket gift kan det vara allvarligare än om en stor hund skulle få i sig lika mycket.

Läs mer på Djurvårdguiden.se

Ormbett på katt
Ormbett hund

Här hittar du din närmsta Evidensiaklinik.