Djurkliniken Höllviken

din lokala klinik på Näset

Idag: 08:00–20:00

Rehab

PresentaMarie Höllvikention av Marie

Marie Bergergård är Legitimerad Sjukgymnast sedan 1989. Vidareutbildad inom veterinärmedicin 1999 och framåt. Sedan 2003 har hon jobbat endast med djur.

Hon är godkänd Djursjukgymnast sedan 2009 och precis färdig Specialist inom Veterinärmedicin. Redan på 80-talet jobbade hon som veterinärassistent på Malmö Djursjukhus, före och under min sjukgymnastutbildning.
När rehabiliteringsavdelningen byggdes 2003 var Marie med och startade denna och släppte samtidigt arbetet på humansidan.

Om Rehab

Arbetet som djursjukgymnast utgår från funktion och rörelse. Vi bedömer varje individ vad gäller olika gångarter och tittar efter rörelsestörningar. Hur detta görs beror på grad av funktionsnedsättning. Arbetet kan ske inomhus och/eller utomhus, ofta med hjälp av löpband med eller utan vatten.

Rehab Evidensia Fralla

Vi jobbar med manuell genomgång: palpation av olika strukturer (skelett, muskler, ligament och leder) samt rörelseuttag, för att kunna bedöma hur lederna mår. En neurologisk bedömning och undersökning av proprioception och reflexer görs vid behov.

Fokus på balans och koordination. Vårt mål är att hjälpa till att få en hund (eller katt) i så god balans som möjligt innan/samtidigt som vi jobbar med uthållighet och styrka.

Till vår hjälp har vi anamnesen från djurägaren och våra ögon och händer. Och utifrån vad vi ser och känner kombinerar vi behandling och träning. Viktigt är duration och intensitetsnivå. Här görs alltid en individuell bedömning och behandling. Även beaktat djurägarens förmåga och möjligheter. Vi jobbar gärna med upplägg av träning utomhus. Vid varje återbesök görs en ny bedömning.

Vi tar emot hundar och katter, allt från valpar till den mkt gamla hunden, och vi jobbar med många olika diagnoser – funktionella, neurologiska, ortopediska och vällevnadssjukdomar.

Diagnoser är till exempel:

  • Tillväxtrubbningar som OCD,HD, defekta ryggar m.fl.
  • Skador i leder/ligament – t ex korsbandsskada.
  • Artroser och artriter.
  • Frakturer, ligament och muskelrupturer.
  • Diskbråck och andra ryggbesvär – ryggskott m.m.
  • Koordinationsproblematik/degenerativa problem i rörelseapparaten.Förutom med våra händer och ögon jobbar vi med laser, akupunktur, TENS, (terapeutiskt ultraljud) och vi använder många olika balanshjälpmedel för att nå vårt mål.

Förutom med våra händer och ögon jobbar vi med laser, akupunktur, TENS, (terapeutiskt ultraljud) och vi använder många olika balanshjälpmedel för att nå vårt mål.