Välj land

Har din katt diarré?

Brukar din katt kräkas eller ha lös avföring? Eller har den plötsligt börjat kräkas häftigt eller fått besvärlig diarré?

Svarar du ja på någon av frågorna är du inte ensam. Dessa problem är vanliga bland katter. Besvären kan ha många orsaker och det är viktigt att kontakta veterinär om problemen är stora eller återkommer ofta.

Om katten är akut sjuk eller har blod i kräkningarna eller avföringen är det mer bråttom.

 

Magens och tarmens viktiga funktion

I magsäcken och tarmen delas födan till mindre bitar och näringsämnen utvinns för att absorberas av tarmen. Sedan sprids dessa vidare genom blodet till olika delar av kroppen. I tarmen ”sorteras” också slaggprodukter som inte kan absorberas bort, och blir till avföring. En fungerande mag- och tarmfunktion är a och o för att din katt ska må bra.

Immunförsvaret

Att magen och tarmen fungerar normalt krävs bland annat för att din katt ska kunna ta upp näring i fodret på rätt sätt. I magtarmkanalen finns också en tarmflora som fyller många funktioner, bland annat att tillverka näringsämnen som vitaminer och fettsyror. Närmare 90 % av kattens immunförsvar är samlat i magtarmkanalen och skyddar mot de sjukdomsframkallande bakterier och virus som katten kan utsättas för. Hur magen och tarmen mår kan påverka resten av kattens kropp.

Avföringen

Hur ofta en frisk katt har avföring beror på vilket foder den får, vilket även påverkar färgen och konsistensen på avföringen. Normalt sett har katten fast avföring cirka 1 – 2 ggr/dag.

 

Symptom och orsaker

Det är inte normalt för katter att kräkas eller ha diarré ofta. Inte ens långhåriga katter ska få upp mer än en hårboll ibland. Om din katt ofta har problem med mag-tarmkanalen kan detta ha många olika orsaker. Sök vård i tid! Det finns också risk att vätskebalansen rubbas vid akuta kräkningar eller diarréer. Särskilt kattungar är känsliga för vätskeförlust och behöver snabbt få veterinärvård.

Akuta problem

Bland dem som söker vård för magtarmproblem är akuta problem det vanligaste. Vanliga orsaker är att katten har fått i sig något olämpligt men det kan också bero på parasiter, virusinfektioner eller andra sjudomar i magtarmkanalen. Allvarliga orsaker till akuta symtom är bukspottkörtelinflammation och parvovirus. Akuta kräkningar kan också bero på sjukdomar i något annat organ än själva magtarmkanalen, t ex livmoderinflammation, prostataproblem, leversjukdomar och hormonella sjukdomar.

Vissa katter reagerar negativt på stress och får diarré vid resor, utställningar med mera. Katten kan också reagera om du plötsligt bytt foder. Även antibiotika kan göra att tarmfloran rubbas vilket kan ge diarré.

Kroniska problem

Om besvären pågått längre än tre veckor eller är återkommande, räknas de som långvariga och behöver utredas. Andra tecken på kroniska problem i magtarmkanalen kan vara avmagring, trötthet eller minskad aptit. Kräkning och diarré kan vara tecken på sjukdomar i andra områden i kroppen, som infektioner och inflammationer i könsorgan, urinvägar, lever, bukspottkörtel, binjurar och andra inre organ. Även tumörsjukdomar kan ge diarré och kräkningar.

 

Vad kan du göra själv hemma?

Tillfälliga problem kan du ta hand om själv om symtomen är lindriga, katten får i sig vätska och är piggt för övrigt. Med skonkost några dagar kan din katt bli bra igen. Ge aldrig katten kosttillskott eller preparat för människor.

Förebygg mag- och tarmbesvär

  • Ge alltid din katt foder av hög kvalitet. Olika katter är olika känsliga för foder och annat de får i sig. Byt inte foder ofta och var restriktiv med godis.
  • Håll koll på det normala beteendet. Det är bra att veta hur ofta din katt normalt har avföring eller kräks. Då är det lättare att upptäcka problem.
  • Se till att din katt regelbundet vaccineras mot parvovirus. Även innekatter behöver vaccineras mot parvo.

Skonkost

Vid tillfälliga och lindriga besvär kan du sätta in skonkost några dagar. Det finns speciella dietfoder hos veterinär. Du kan också ge katten kokt ris och kokt fisk eller kokt kyckling i mindre, men fler portioner än vanligt. Håll koll på att din katt verkligen får i sig mat. Det kan vara negativt för tillfrisknandet och hälsan om katten inte får i sig mat under så kort tid som ett dygn. Ta också tempen på katten och se till att den får i sig vätska. Det finns också medel för katter att köpa på apotek som lägger  sig som en skyddande hinna i magtarmkanalen.

 

Vad gör veterinären?

Kontakta alltid veterinär om katten inte blir bättre eller om den får återfall. Om katten blir akut dåligt med kräkning och diarré, eller om den kräks blod är det mer bråttom. Om din katt inte kan dricka vatten utan att kräkas, får feber eller blir mycket slött behöver du ta dig till veterinär.

Så här går undersökningen till:

1. Veterinären lyssnar och ställer en rad frågor. I sjukdomsbeskrivningen ingår bland annat:
– Hur länge har katten kräkts eller haft diarré.
– Har du sett blod i avföringen eller kräkningarna.
– Hur brukar magen och avföringen fungera.
– Har katten fått i sig något olämpligt/har något hänt som kan utlösa stress.
– Vad äter katten normalt.
– Har katten gått ner i vikt.

2. Veterinären undersöker din katt.

3. Veterinären tar prover för att ta reda på mer om sjukdomen.

4. Beroende på provsvar och hur kraftiga symtom din katt visar läggs en behandlings- eller utredningsplan upp, inklusive planering av återbesök för uppföljning.

5. En diagnos, eller preliminär diagnos, ställs.

Behandling

Vid akuta besvär är intravenös vätska det viktigaste. Vid intensiva kräkningar kan buken röntgas. Man kan också göra ett ultraljud för att bedöma magtarmkanalen. Vid svåra kräkningar ges ibland medel mot detta, men först efter att till exempel en främmande kropp har uteslutits. Behandlingen utgår från vilken sjukdom katten har. Hittar man parasiter ska detta behandlas utifrån vilken parasit det är. I vissa fall sätts antibiotika in. Djuret kan också få tarmslemhinneskyddande medel. Vid misstanke om kroniska problem påbörjas en utredning. Ibland används endoskopi för att gå ner i magsäcken och tarmkanalen för att upptäcka förändringar och ta vävnadsprov. De flesta katter med kroniska magtarmproblem kan efter utredning leva ett bra liv med behandling.

LÄS MER OM KATTSJUKDOMAR PÅ DJURVÅRDGUIDEN