Nya rön om ledinfektion hos föl

onsdag 14 december 2016
Linda-Wright-okt-2016-20

Är fölets ledinfektion värd att behandla?

Frågan ligger till grund för en studie som veterinär Linda Wright på Evidensia Hästsjukhuset Helsingborg nyligen presenterat.

I sin studie har Linda Wright tittat på journaler från 2008 fram till 2014 och valt ut föl som kommit in när de varit yngre än 60 dagar och lidit av fölsjuka, med infektion i en eller flera leder.
– Det finns en diskussion om det är värt att behandla de här fölen. Det handlar om mycket pengar eftersom fölen behöver både allmän vård och att man städar upp leden. Vi pratar om unga, neonatala, väldigt sjuka föl. Vad händer sen? Om de överlever, blir det häst av dem? Eller ett liv med kronisk hälta?
Linda har gjort uppföljningar på fallen och ringt upp djurägare eller tränare för att se hur det gått för patienten några år senare.
– Det såg bra ut. Faktiskt jättefint. 80 procent av fallen överlevde och gick hem från hästsjukhuset. 62 procent av alla föl förblev friska och ohalta och kunde användas som det var tänkt, berättar Linda.
Prognosen är bättre än tidigare studier visat, bland annat tack vare att djursjukvården har moderniserats. Möjligheten till artroskopi har visat sig vara värdefull för patientens tillfrisknande.
– Initialt kan man börja spola med nålar och några patienter klarar sig. Det är en bra första åtgärd, men om fölet blir sämre bör man ha möjlighet till artroskopi. Det verkar inte påverka prognosen om man börjar med att stabilisera och spola med nålar, för att senare göra artroskopi, men det är något man kan titta vidare på, säger Linda.
Som alltid är tiden en viktig faktor när det handlar om fölsjuka.
– De flesta fölen i studien behandlades inom 24 timmar från det att man konstaterat att leden var infekterad. Ju snabbare man är på det desto bättre.
Lindas råd till djurägare är att vara uppmärksam om fölet blir ömt eller svullet kring en led, och särskilt undersöka bakbenen.
– Det är sällan stoet trampat på fölet, utan oftast är det en infektion. Därför är det också viktigt att känna igenom sitt föl. Absolut vanligast är infektion i hasleden, säger Linda.
En bra försäkring är en trygghet för att kunna vårda sitt föl om det behövs. Att behandla fölsjuka kan ta runt 10 dagar av både vård och kirurgi. Lindas studie ger en viktig vägledning för veterinärer och djurägare om prognosen för överlevnad och användbarhet för de föl som drabbas.
Linda har presenterat sin studie på de största kirurgikongresserna i Europa och USA. I USA fick hon ett prestigefyllt andrapris för ”Bästa kliniska forskningspresentation” av ACVS – American College of Veterinary Surgeons. Studien har finansierats av Ulla Yards stiftelse för främjande av veterinärmedicinsk forskning vid Djursjukhuset Helsingborg och Stiftelsen Svensk Djursjukvård.