Välj land

Kolik hos häst

Har din häst tappat aptiten och börjat skrapa med framfötterna? Flåsar den och svettas eller rullar sig våldsamt? Det är bara några av symtomen på kolik, en av de vanligaste orsakerna till att hästägare kontaktar veterinär.

Kolik kan ju vara väldigt allvarligt och misstänker du kolik gäller det att både kontakta veterinär snabbt och också skaffa en bra bild själv av läget för att underlätta bedömningen av din häst. Här får du veta mer om olika typer av kolik, vad du kan göra för att förebygga sjukdomen och hur veterinären hjälper din häst med behandling.

 

Har din häst kolik?

Misstänker du kolik bör du kontakta veterinär snabbt. Många gånger förändras symtomen på mycket kort tid med lidande och stora risker för hästen som följd.

Gaskolik kan visserligen gå över med hjälp av motion, men eftersom kolik kan bero på allt från gas till tarmomvridningar ska man alltid vara på säkra sidan. Att en häst visar koliksymtom kan bero på förstoppning, gasfyllnad, omvridning av tarmen eller andra rubbningar av tarmens läge och rörelser. När tarmmotoriken minskar, går även upptaget av näring och vatten ner och tarmarna kan bli stillastående. När passagen av maginnehåll minskar kan tryck uppstå, hästen får kramp och visar koliksymtom. Hästar som har ont får ofta en ökad andnings- och hjärtfrekvens.

Tecknen på kolik varierar mycket. Hästen kan:

  • Visa aptitlöshet och stå och flämta och skrapa med framfötterna.
  • Ställa sig så att det ser ut som om den försöker kissa.
  • Lägga sig ner lite mer än vanligt och titta ut mot flankerna.
  • Få diarré, utebliven avföring och nedsatta tarmljud.
  • Uppvisa kraftig smärta genom att flåsa, svettas och lägga sig och rulla våldsamt.
  • Visa ökad andnings- och hjärtfrekvens. Man kan säga att ju högre puls, desto mer ont har hästen.

 

Olika typer av hästkolik

Kolik kommer från grekiskans koliké vilket betyder tarmsmärta. Det vi kallar kolik är olika varianter av magsmärta, som kan uppstå av olika anledningar och förekommer i ett stort antal varianter.

Gaskolik

Gaser i tarmarna som kan ge kraftig smärta. Kan orsakas av foderbyte eller brist på utfodringsrutiner.

Grovtarmsförstoppning

Uppkommer på grund av nedsatt tarmaktivitet, kanske orsakad av foderbyte, försämrat vattenintag eller parasiter.

Förstoppning i tunntarmen

Kan orsakas av spolmask hos unghäst och kraftig förekomst av bandmask.

Blindtarmsförstoppning

Nedsatt tarmmotorik i blindtarmen leder till en försämrad tömning av tarmen. Kan ibland orsakas av skador efter bandmaskförekomst.

Tarmvred

Tarmomvridning eller tarmlägesförändringar kan ge ett fulltständigt stopp i tarmarna och kräver ofta ett kirurgiskt ingrepp.

Inflammation i buk/tarm

Kan ge diarré med uttorkning som följd. Hästen behöver oftast akut intensivvård. Orsaken tros vara dåligt foder, parasiter eller infektioner.

Så kan du förebygga kolik hos häst

De flesta hästar får kolik av det de äter. Därför kan du förebygga kolik genom att se till att din häst alltid får foder av bra kvalitet. Andra sätt att ge hästen friskt vatten i rätt mängd och att hålla förekomsten av parasiter under kontroll.

Ge aldrig hästen mögelangripet eller dammigt foder. Utfodra på regelbundna tider, med mindre mängder vid fler tillfällen. Var försiktig vid foderbyten och vänj successivt in nytt fodermedel. Avmaska hästen enligt rekommendationer och se regelbundet över tänderna. Hästen ska ha tillgång till friskt vatten. En fullstor häst dricker ca 30 liter per dag. En del vattenkoppar ger inte tillräcklig mängd vatten per minut. Det kan bero på vattentrycket eller vattenkoppens ventil. Mät hur mycket vattenkoppen ger genom att ställa en hink under den i en minut och se hur mycket vatten du fick i hinken. 10–20 liter/min är bra.

Innan du kontaktar veterinär, ta följande status:

Kroppstemperatur. Kraftigt förhöjd temperatur med samtidiga koliksymtom kan tyda på bukhinneinflammation.

Puls. Normal puls är 28–40 slag per minut. Har du inte stetoskop, ta pulsen på insidan av ganaschen. Se bild 1.
Slemhinnan. En frisk häst har ljusrosa fuktiga slemhinnor i munnen. Allvarlig kolik kan ge mörkröda slemhinnor. Tryck med fingret på munslemhinnan och ta tid på s k kapillär återfyllnad, hur lång tid det tar för slemhinnan att återfå
ursprungsfärgen. Normalt är < 2,5 sek. Se bild 2.
Tarmljud. Lyssna på hästens mage, på båda sidor vid flanken. Där hörs normalt ett kurrande. En tyst mage talar för nedsatt motorik.
Avföring. Har hästen haft avföring? Hur mycket och hur såg den ut?
Sjukdomshistoria. Ha en utförlig sjukdomshistoria till hands. Är det första gången hästen har kolik, när började symtomen, hur kraftig verkar smärtan vara? När togs träckprov, och när avmaskades hästen senast och i så fall med vilket preparat?

Vad gör en veterinär?

Normalt börjar veterinären med att mäta kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och tarmljud. Sedan följer undersökning av hästens tarmar via ändtarmen, vilket kan ge en uppfattning om förekomsten av spända eller förstoppade tarmar med mera.

Veterinären för ofta ner en nässvalgssond i hästens mage för att se om den har maginnehåll kvar, vilket kan tyda på att tarmmotoriken är störd. Genom att ta ett bukpunktat kan veterinären studera bukvätskan. En analys kan ge svar på om hästen har en bukhinneinflammation eller om tarmarna är påverkade på annat sätt. Andra metoder är röntgen eller ultraljud. Är det en hingst undersöker man testiklar och pung.

Behandling av kolik på häst

Generellt går behandling av kolik ut på att lindra smärta, förhindra uttorkning och få igång tarmmotoriken.

Smärta lindras med kramplösande eller smärtlindrande medicin. Om hästen är uttorkad, eller för att förhindra uttorkning, ger man dropp genom permanentkanyl i halsen. En häst kräver många liter dropp varför den ofta får stå under intensivvård dygnet runt.

Förstoppning kan man försöka lösa genom att ge hästen laxerande medel via nässvalgssond och dropp som stimulerar tarmmotoriken.

Om det är kolik som behöver opereras är det viktigt att detta görs så snart som möjligt. Om cirkulationen i tarmavsnittet är kraftigt störd så påverkas vartefter hästens möjlighet att tåla narkos och viktiga delar av tarmen går inte att rädda.

LÄS MER OM HÄSTSJUKDOMAR PÅ DJURVÅRDGUIDEN

Välj land