Störningar i tarmfloran och lös träck

Att hästar har problem med lös träck är inte helt ovanligt. Ibland är hästen opåverkad av problemet, men eftersom det ofta indikerar obalans i magtarmsystemet är det värt att fundera igenom vilka åtgärder som kan göras för att stabilisera hästens mage. 

Orsaker till lös träck

Hästen är en så kallad grovtarmsjäsare, vilket innebär att den är helt beroende av mikroorganismerna som finns i grovtarmen och hjälper till att bryta ner fodret. Det är enorma mängder mikrober som finns i hästens tarm, bortåt 109 mikrober per gram träck.

Mikroorganismernas huvudsakliga uppgift är att bryta ner fodret till användbara komponenter för hästen. Det finns över 100 olika arter av mikrober i hästens tarm och de har alla olika uppgifter. Vissa utsöndrar enzymer, andra bildar vitaminer eller tillverkar aminosyror som är nödvändiga för hästen, medan andra omvandlar stärkelse eller fibrer till fettsyror som tas upp och ger energi. I processen när mikroberna bryter ner fodrets komponenter bildas även gas. Gasen transporteras ut tillsammans med icke nedbrytningsbara slaggprodukter.

Bakterierna lever i balans med varandra och en av de vanligaste orsakerna till att hästar blir oroliga i magen är att denna balans har rubbats. Ett exempel är om hästen får i sig för mycket stärkelserikt foder varvid de stärkelsespjälkande bakterierna trivs och förökar sig. När dessa bakterier spjälkar stärkelsen bildas mjölksyra vilket sänker pH i tarmen. Andra bakterier får då svårt att överleva och balansen störs och hästen får lös träck. Förändringar i surhetsgraden kan också vara skadligt för tarmslemhinnan och orsaka inflammation, vilket ytterligare förvärrar situationen.

Stora mängder äpplen kan ge upphov till tarmflorestörning hos häst.

Symtom på en häst som fått lös träck

En häst som har obalans i tarmfloran får ofta lös träck, men kan även ha mycket gasbildning. Många gånger är hästen relativt opåverkad av problemet och äter och mår bra som vanligt. Obalans i tarmfloran kan dock öka risken för allvarligare problem som diarré och kolik. Kraftig, plötsligt påkommen störning i tarmfloran kan ge upphov till livshotande, akut diarré. Skulle detta inträffa krävs akut veterinärvård.

När ska jag söka vård hos veterinären och vad gör veterinären?

Om din häst har problem med lös träck och orolig mage men mår bra för övrigt kan du i första hand prova justera foder och rutiner enligt rekommendationerna nedan. Om hästen däremot tappar i vikt eller inte verkar må bra på något sätt rekommenderar vi att du kontaktar veterinär direkt.

Lös träck kan bero på andra saker som sandinpackning eller parasitproblem så vanligtvis börjar veterinären med en allmänklinisk undersökning och en diskussion kring hästens rutiner och foder. Om flera hästar i samma stall visar symtom är det värt att titta på gemensamma faktorer som foder- och vattenhygien och vid behov ta prover för mikrobiologisk analys. Om det handlar om en enskild häst undersöker veterinären ofta för sand och parasiter. Ibland tas träckprover för att se om det finns överväxt av vissa specifika skadliga bakterier och ibland tas biopsi (vävnadsprov) från tarmslemhinnan för att utesluta inflammatorisk tarmsjukdom. Något diagnostiskt test som kartlägger tarmfloran finns inte, utan diagnosen tarmflorestörning ställs med ledning av kliniska symtom och genom att utesluta andra orsaker. Sammansättningen av hästens tarmflora är till viss del individuell, och det är tydligt att vissa hästar har en känsligare tarmflora och lättare drabbas av störningar.

Tips på vad du kan göra för att behandla din häst som har lös träck och orolig mage

  • Ge enbart grovfoder ett tag så tarmfloran får stabilisera sig
  • Kontrollera hagen för olämpliga växter
  • Undvik kraftfoder. Om kraftfoder ges rekommenderas ett foder med högt fiberinnehåll, låg stärkelse och hellre energi från fett
  • Prova med probiotiska produkter
  • Se till att hästen får i sig tillräckligt med vatten och salt

En häst som har orolig mage fungerar ofta bäst på enbart grovfoder, så den första åtgärden är att ta bort allt annat foder. Kontrollera den hygieniska kvaliteten på fodret. Om hösilage används tänk på att balstorleken är anpassad till antalet hästar så att det inte står öppet för länge. Vissa hästar fungerar bättre på torrhö än hösilage.

Om hästen är orolig i magen är det bäst att ge bara grovfoder ett tag så tarmfloran får stabilisera sig.

Kontrollera också hagen för olämpliga växter. Det finns hästar som äter frusna nypon eller vildäpplen vilket kan orsaka en tarmflorestörning.

Generellt är det bäst att undvika kraftfoder på hästar med tarmflorestörning. För mycket stärkelse ökar risken för feljäsning. Om kraftfoder ges rekommenderas ett foder med högt fiberinnehåll, låg stärkelse och hellre energi från fett. Många foderföretag har speciella foder för hästar med orolig mage. Konsultera din foderrådgivare för specifika rekommendationer.

Det finns mängder av probiotiska produkter, det vill säga produkter som innehåller mikroorganismer som är bra för hästens mage. Teoretiskt borde dessa produkter hjälpa och de rekommenderas ofta till hästar med tarmflorestörning, men det är inte helt klarlagt hur bra effekt de verkligen har.

En häst som har orolig mage kan behöva extra vitaminer. Det är också extra viktigt att se till att hästen får i sig tillräckligt med vatten och salt.

En häst som har lös träck förlorar mycket vatten så det är extra viktigt att säkerställa att den får i sig tillräckligt med vätska.

Som nämnts ovan finns det vissa hästar som verkar ha en känslig tarmflora och därmed lättare får problem med såväl lös träck som kolik. Det finns tyvärr inget enkelt sätt att lösa detta på, utan det handlar mest om att vara extra noggrann med foderhygienen, fodra med enbart grovfoder, vara noggrann med hästens rutiner och undvika saker som hästen reagerar på. Ofta får hästägaren prova sig fram till vad som fungerar bäst för den enskilda hästen.

Hjälp av veterinär

Veterinären kan ibland hjälpa till genom att ge större mängder ”bra” bakterier med hjälp av sond. På senare tid har många diskussioner även pågått om transfaunation. Det innebär att träck från en frisk häst slammas upp i vatten och sen ges ett filtrat av detta innehållande en bra balans av bakterier till den sjuka hästen. Metoden har gett bra resultat i samband med olika sjukdomar även på människa och kan komma att användas mer framöver även på häst. I nuläget är det dock ingen rutinbehandling framförallt på grund av svårigheten att säkerställa att donatorn är helt frisk.

 

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen