Ny lag: ID-märkning och registrering av katt, läs mer.

Kolik hos häst

När ska jag söka hjälp?

Misstänker du kolik bör du kontakta veterinär snabbt. Många gånger förändras symtomen på mycket kort tid med lidande och stora risker för hästen som följd. När tarmmotoriken minskar, går även upptaget av näring och vatten ner och tarmarna kan bli stillastående. När passagen av maginnehåll minskar kan tryck uppstå, hästen får kramp och visar koliksymtom.

Har hästen en eller flera av dessa symptom bör du kontakta veterinär:

 • Hästen visar aptitlöshet och står och flämtar och skrapar med framhovarna.
 • Hästen ställer sig så att det ser ut som om den försöker kissa.
 • Hästen lägger sig ner lite mer än vanligt och tittar ut mot flankerna.
 • Hästen har diarré, utebliven avföring och nedsatta tarmljud.
 • Hästen uppvisar kraftig smärta genom att flåsa, svettas och lägga sig och rulla våldsamt.
 • Hästen har ökad andnings- och hjärtfrekvens. Man kan säga att ju högre puls, desto sjukare är hästen.

Så vet du om din häst har kolik

Har din häst tappat aptiten och börjat skrapa med framhovarna? Flåsar den och svettas eller rullar sig våldsamt? Det är bara några av symtomen på kolik, en av de vanligaste orsakerna till att hästägare kontaktar veterinär.

Kolik kan vara väldigt allvarligt och misstänker du kolik gäller det att både kontakta veterinär snabbt och också skaffa en bra bild själv av läget för att underlätta bedömningen av din häst. Här får du veta mer om olika typer av kolik, vad du kan göra för att förebygga sjukdomen och hur veterinären hjälper din häst med behandling.

Att en häst visar koliksymtom kan bero på fler saker:

 • Förstoppning, till exempel orsakad av sand
 • Gasfyllnad
 • Omvridning av tarmen
 • Rubbningar av tarmens läge och rörelser.

Olika typer av kolik

Gaskolik
Gaser i tarmarna som kan ge kraftig smärta. Kan orsakas av foderbyte eller brist på utfodringsrutiner.

Grovtarmsförstoppning
Uppkommer på grund av nedsatt tarmaktivitet, kanske orsakad av foderbyte, försämrat vattenintag eller parasiter.

Förstoppning i tunntarmen
Kan orsakas av spolmask hos unghäst och kraftig förekomst av bandmask.

Blindtarmsförstoppning
Nedsatt tarmmotorik i blindtarmen leder till en försämrad tömning av tarmen. Kan ibland orsakas av skador efter bandmaskförekomst.

Tarmvred
Tarmomvridning eller tarmlägesförändringar kan ge ett fulltständigt stopp i tarmarna och kräver ofta ett kirurgiskt ingrepp.

Inflammation i buk/tarm
Kan ge diarré med uttorkning som följd. Hästen behöver oftast akut intensivvård. Orsaken tros vara dåligt foder, parasiter eller infektioner.

Mjälte/njurligamentupphängning
Tarmavsnitt har av någon anledning kommit på fel sida av mjälten och ”hängt upp sig” på ett bindvävsstråk som går mellan njure och mjälte. Kan lösas med mjältsammandragande medicin, svält, dropp och motion men kräver ibland kirurgiskt ingrepp.

Magsår
Kan ge kortvariga, lätta kolikkänningar. Hästen visar ofta minskad foderlust vid utfodringen. Tandgnissel kan förekomma. Kan behandlas med magsårsmedicin.

Pungbråck
Inklämd tarm i hingstens pung. Kan ge kraftiga koliksymtom och en öm, förstorad pung. Kräver vanligen kirurgisk behandling.

Mekoniumförstoppning hos föl
Ibland har ett nyfött föl problem att få ut allt tarmbeck. Detta är mörkt till färgen, ofta format i hårda små bollar och ska avgå inom 12 timmar efter fölning. Ofta går problemet att lösa hemma med microlax, men kontakta alltid veterinär för rådgivning.

Ruptur av urinblåsa hos föl
Ibland kan urinblåsan brista under fölningen. Fölet kan försöka kissa men ingenting kommer. Kontakta veterinär direkt. Kan fölet opereras tidigt är prognosen oftast god.höver opereras är det viktigt att detta görs så snart som möjligt. Om cirkulationen i tarmavsnittet är kraftigt störd så påverkas vartefter hästens möjlighet att tåla narkos och viktiga delar av tarmen går inte att rädda.

Behandling

Gaskolik kan visserligen gå över med hjälp av motion, men eftersom kolik kan bero på allt från gas till tarmomvridningar ska man alltid vara på säkra sidan.

Innan du kontaktar veterinär, ta följande status:

 • Kroppstemperatur. Kraftigt förhöjd temperatur med samtidiga koliksymtom kan tyda på bukhinneinflammation.
 • Puls. Normal puls är 28–40 slag per minut. Har du inte stetoskop, ta pulsen på insidan av ganaschen.
 • Slemhinnan. En frisk häst har ljusrosa fuktiga slemhinnor i munnen. Allvarlig kolik kan ge mörkröda slemhinnor. Tryck med fingret på munslemhinnan och ta tid på så kallad kapillär återfyllnad, hur lång tid det tar för slemhinnan att återfå ursprungsfärgen. Normalt är mindre än 2,5 sek.
 • Tarmljud. Lyssna på hästens mage, på båda sidor vid flanken. Där hörs normalt ett kurrande. En tyst mage talar för nedsatt motorik.
 • Avföring. Har hästen haft avföring? Hur mycket och hur såg den ut?
 • Sjukdomshistoria. Ha en utförlig sjukdomshistoria till hands. Är det första gången hästen har kolik, när började symtomen, hur kraftig verkar smärtan vara? När togs träckprov, och när avmaskades hästen senast och i så fall med vilket preparat?

Vad gör veterinären?

 1. Normalt börjar veterinären med att mäta kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och tarmljud.
 2. Sedan följer undersökning av hästens tarmar via ändtarmen, vilket kan ge en uppfattning om förekomsten av spända eller förstoppade tarmar med mera.
 3. Veterinären för ofta ner en nässvalgssond i hästens mage för att se om den har maginnehåll kvar, vilket kan tyda på att tarmmotoriken är störd.
 4. Genom att ta ett bukpunktat kan veterinären studera bukvätskan. En analys kan ge svar på om hästen har en bukhinneinflammation eller om tarmarna är påverkade på annat sätt.
 5. Andra metoder är röntgen eller ultraljud. Är det en hingst undersöker man testiklar och pung.

Behandling av kolik på häst

Generellt går behandling av kolik ut på att lindra smärta, förhindra uttorkning och få igång tarmmotoriken.

Smärta lindras med kramplösande eller smärtlindrande medicin. Om hästen är uttorkad, eller för att förhindra uttorkning, ger man dropp genom permanentkanyl i halsen. En häst kräver många liter dropp varför den ofta får stå under intensivvård dygnet runt.

Förstoppning kan man försöka lösa genom att ge hästen laxerande medel som stimulerar tarmmotoriken. Detta kan ges via nässvalgssond och dropp.

Om det är kolik som behöver opereras är det viktigt att detta görs så snart som möjligt. Om cirkulationen i tarmavsnittet är kraftigt störd så påverkas vartefter hästens möjlighet att tåla narkos och viktiga delar av tarmen går inte att rädda.

Om det är kolik som behöver opereras är det viktigt att detta görs så snart som möjligt.

Operation

Om det är kolik som behöver opereras är det viktigt att detta görs så snart som möjligt. Om cirkulationen i det drabbade tarmavsnittet är kraftigt störd så påverkas vartefter hästens möjlighet att tåla narkos och viktiga delar av tarmen går inte att rädda.

Om en häst behöver buköppnas akut är tillståndet alltid allvarligt och för att ge hästen de bästa förutsättningarna finns vid våra hästsjukhus alltid erfarna operationsteam redo dygnet runt.

En bukoperation som utförs på kort tid av ett team djursjukskötare med kunskap och erfarenhet av sövning av akut sjuka hästar och en kirurg med fortbildning i avancerade ingrepp och erfarenhet av bukoperationer minskar narkos-och komplikationsriskerna avsevärt och prognosen är riktigt god: ungefär 80% av de bukopererade hästarna går hem från sjukhuset och de flesta av dessa återgår till sin tidigare karriär. Äldre hästar (över 18-20 år) har inte avsevärt sämre prognos än unga eller medelålders hästar.

Här kan du läsa mer om bukoperation på häst.

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen