Vi finns här för er dygnet runt! Ni når oss på 042 - 16 80 00

Ögonmottagningen på Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Ögonmottagningen på Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Välkommen in på ögonmottagningen. Här kan ditt djur få hjälp med undersökningar, utredningar och behandlingar av de flesta ögonbesvär.

Ögonmottagningen på Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Kontakta alltid veterinär vid ögonbesvär

Ögonsjukdomar är vanliga hos våra sällskapsdjur och viktiga att vara uppmärksam på. 

Symptom på ögonsjukdom är exempelvis:

  • Rinnande eller kladdigt sekret
  • Kliande
  • Svullnad
  • Avvikande utseende på ögat
  • Tecken på synnedsättning. 

Kontakta alltid veterinär direkt vid symptom från ögonen då skador och sjukdomar i ögonen riskerar leda till blindhet och ofta är smärtsamma. Akuta ögonproblem kräver snabb vård för att skydda ditt djur mot lidande och i värsta fall tappa synen. Prognosen blir mycket bättre om behandlingen börjar så snabbt som möjligt, och många ögonåkommor både kan och måste opereras.

Ögonmottagningen på Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Vad vi behandlar på ögonmottagningen

På ögonmottagningen utför vi såväl enkla som mer avancerade ögonundersökningar och ögonkirurgi, exempelvis:

  • Tryckmätning
  • Undersökning med spaltlampa som visar alla detaljer i ögat
  • Mäta inre strukturer eller diagnosticera främmande kroppar och tumörer i ögat med ultraljud

En fullständig ögonundersökning innehåller

  • Kontroll av strukturerna runt ögat, linsen och ögonbotten
  • Mätning och bedömning av tårfilmen
  • Färgning av ögat för att leta efter hornhinnesår
  • Tryckmätning
  • Reflextester
  • Hinderbana vid misstänkt nedsatt syn

Ögonlysning Specialistdjursjukhuset Helsingborg

Specialistdjursjukhuset Helsingborg utför ögonlysning

Ögonlysning gör man för att klargöra om djuret visar symptom på vissa typer av ärftliga ögonsjukdomar. Resultatet registreras digitalt i Svenska Kennel Klubben (SKK) och denna information kan därmed användas i riktat avelsarbete för att minska förekomsten av vissa ögonsjukdomar som till exempel katarakt (grå starr) och PRA (näthinneförtvining). SKK har även utfärdat särskilda bestämmelser för vissa raser om att de ska ögonlysas innan de får användas i avel.

När ska man ögonlysa?

Det förekommer skillnader i sjukdomsfrekvens och debutålder mellan olika raser och olika individer. Vad som gäller för just din ras kan du läsa om på Svenska Kennelklubbens (SKK) hemsida.

Så går en ögonlysning till

Hunden eller katten får ögondroppar som vidgar pupillerna så att ögats inre delar kan ses. Effekten av dropparna sitter i några timmar; då kan djuret kisa i starkt ljus, men det är ofarligt.

När ögondropparna verkat utförs undersökningen i ett mörklagt rum. Man använder ett indirekt oftalmoskop (optiskt instrument) för inspektion av näthinnan och synnerven och en spaltlampa för kontroll av ögats främre delar - linsen, hornhinnan och ögonlocken. 

Ibland är det svårt att ställa en diagnos vid undersökningen. Då behövs en ny undersökning inom några månader upp till ett år.

Inför ögonlysning

Hundar och katter som ska ögonlysas måste vara ID-märkta (öronmärkt eller chipmärkt). Du skall ha med dig stamtavlan när du kommer till oss så att vi kan kontrollera märkningen. Du får fylla i djurets identitet, ditt namn och din adress på ett intyg och med din namnunderskrift godkänna att undersökningsresultatet skickas till SKK. Om du har tidigare ögonlysningsresultat är det bra om du tar med dig dem.

Då ögondroppar ges 30-40 minuter innan själva ögonlysningen är det viktigt att du och ditt djur kommer i god tid före undersökningen så dropparna hinner verka.

Efter ögonlysning

När undersökningen är klar fyller vi i intyget och anger om djuret är fritt från sjukdom eller inte, samt anger om förändringar som påvisats kan bedömas som ärftliga eller inte. Du får en kopia av intyget, veterinären behåller en kopia och originalet skickas in till SKK.

Gonioskopi

Det finns även en undersökning som kallas för gonioskopi. Då undersöker man den så kallade kammarvinkeln i ögat (där kammarvätskan produceras). Undersökningen görs framför allt på hundraser som drabbas av primärt glaukom (tryckstegring i ögat). En special lins (gonioskopi lins) placeras på ögat efter lokalbedövning och man tittar på vinkeln med en spaltlampa.

Vi som jobbar på ögonmottagningen

Både undersökning och behandling av ögon kräver ofta såväl särskilda kunskaper som särskilda instrument. På vår ögonmottagning arbetar veterinärer som fördjupat sig inom oftalmologi – läran om ögat och ögonmedicin.

Eline Rustad
Leg. Veterinär, Specialist inom kattens och hundens sjukdomar samt auktoriserad ögonlysare.

Våra recensioner

5

I am very grateful to the help and customer service provided by Sanna Säther a the remisskoordinator in Helsinborg. There was a miscommunication between my hometown vet and the vet hospital in Helsinborg in regards to the remiss. Sanna took care of it, followed up on everything in one morning, and facilitated an appointment for my pet and I. Tack så mycket, fantastisk customer service.

5

Vill tacka alla som jobbade den 20/3 på kvällen och den 21/3 på dagen för fantastiskt bemötande mot vår hund och mot oss. Raka och ärliga vilket uppskattades. Vi känner oss väl omhändertagna när vi kom in med vår 8 månaders valp som fick diagnosen lymfom och där vi bestämde att han skulle få somna in. Så tusen tusen tack alla sköterskor och veterinärer som tog sig an vår valp. Tack för att ni lyssna och förstod och brydde er. Ni är guldvärda⭐️

5

Vi var där med vår lilla hund efter vi blev remitterade hit, jag är så otroligt glad över all hjälp som vi har fått på kliniken. Specialist veterinären Eva är otroligt kunnig och satte diagnos på Nelly på första besöket och vi kunde börja med medicinering samma dag, Nelly har nu blivit väldigt pigg och glad och behandlingen ser ut att fungera. Veterinärerna och djursjukvårdarna tar tid på sig att undersöka samt lyssna på oss, fin klinik i fina lokaler och alla är jättetrevliga. Fem stjärnor!

4

Var inne med min katt som blev hastig väldigt sjuk och dom tog väl hand om honom.. Väldigt bra veterinär dom vi hade kontakt med under hans vård! Tack för ni vårdade min Rufus 🙏❤️

Baserat på recensioner från Google

Våra öppettider

Övriga öppettider

Kliniken

  • Måndag
    Öppet dygnet runt
  • Tisdag
    Öppet dygnet runt
  • Onsdag
    Öppet dygnet runt
  • Torsdag
    Öppet dygnet runt
  • Fredag
    Öppet dygnet runt
  • Lördag
    Öppet dygnet runt
  • Söndag
    Öppet dygnet runt

Butiken

  • Måndag
    08:00 - 20:00
  • Tisdag
    08:00 - 20:00
  • Onsdag
    08:00 - 20:00
  • Torsdag
    08:00 - 20:00
  • Fredag
    08:00 - 20:00
  • Lördag
    10:00 - 17:00
  • Söndag
    10:00 - 17:00

Medarbetare

Abtin Mojarradi

Team: Neurologi

Abtin Mojarradi

Leg. Veterinär. Specialist i neurologi samt specialist i hundens och kattens sjukdomar.

Specialist i hundens och kattens sjukdomar och Specialist i Neurologi Abtin tog examen från Sveriges Lantbruksuniversitet 2013, innehar sedan 2017 Specialistkompetens i Hundens och Kattens sjukdomar samt sedan 2022 Specialistkompetens i Neurologi. Han har sedan 2015 arbetat på Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg och blev snabbt involverad i Neurologimottagning som han kort därefter blev ansvarig för att driva framåt. De neurologiska patienterna har ofta dramatiska symtom men med rätt handläggning kan många av dessa patienter återhämta sig bra efter korrekt diagnos och behandling. Kompetens Specialistkompetens i Hundens och Kattens sjukdomar Specialistkompetens i Neurologi Aspirant ESAVS Neurologi Publikationer Mojarradi A, Van Meervenne S, Suarez-Bonnet A, De Decker S. Diagnosis, treatment and postsurgical complications in a dog with epileptic seizures and a naso-ethmoidal meningoencephalocele. Acta Vet Scand. 2021 Jul 8;63(1):26. Mojarradi A, De Decker S, Bäckström C, Bergknut N. Safety of early postoperative hydrotherapy in dogs undergoing thoracolumbar hemilaminectomy. J Small Anim Pract. 2021 Dec;62(12):1062-1069. Pilkington EJ, De Decker S, Mojarradi A, Rossanese M, Brockman DJ, Van den Steen N, Cahalan SD, Fenn JT. Sinonasal mycosis following transfrontal craniotomy in three dogs. J Am Vet Med Assoc. 2022 Jan 4;260(6):643-649. Erfarenhet Examen från Sveriges Lantbruksuniversitet 2013 Innehar sedan 2017 Specialistkompetens i Hundens och Kattens sjukdomar Innehar sedan 2022 Specialistkompetens i Neurologi      
Läs mer om Abtin
default avatar

TEAM: KIRURGI

Alexandra Lindström

Leg. Veterinär

Alexandra har arbetat som veterinär sedan 2011 och med djursjukvård sedan 2000. Alexandra är speciellt intresserad av kirurgi och ortopedi och hon är under utbildning till European Master of Small Animal Medicine - Kirurgi. På Specialisdjursjukhuset arbetar hon sedan september 2022 och har tidigare både arbetat på Evidensia Djursjukhuset i Malmö samt på två mellanstora och en mindre klinik.  Egna husdjur: En Greyhound och en whippet  Erfarenhet Arbetat som veterinär sedan 2011 AI-kompetens (artificiell insemination) sedan 2017. 
Läs mer om Alexandra
default avatar

TEAM: AKUT/OP

Antonia Skog Candemo

Leg. Veterinär

Antonia började på djursjukhuset 2022 och arbetar huvudsakligen på akutmottagningen och operationsavdelningen. Hon har tidigare arbetat på lite olika mellanstora kliniker i Stockholm. Hemma hos Antonia bor två Whippets, Solo och Jabba. Erfarenhet Arbetat som veterinär sedan 2018
Läs mer om Antonia
Casandra Nors

Casandra Nors

Leg. Veterinär

Under utbildning till specialist i hundens och kattens sjukdomar.  Casandra har arbetat som veterinär sedan 2019 och intresserade sig tidigt i sin utbildning för neurologi och akutvård. Ni träffar henne framför allt på akutmottagningen, men hon arbetar även på övriga avdelningar på djursjukhuset  Egna djur:  En Podenco Ibicenco.  Erfarenhet Arbetat som veterinär sedan 2019  
Läs mer om Casandra
Våra medarbetare

Facebook inlägg